Skip to main content

Panduan Memilih Alat Pengisar

Panduan Membeli Pengisar
Mencari pengisar yang tepat untuk keperluan anda mungkin agak rumit kerana terdapat banyak model di pasaran yang menawarkan pelbagai jenis pengisar dan ciri-ciri yang diperlukan. Namun memilih pengisar yang bersesuaian perlu berdasarkan kepada fungsi dan keupayaan yang ada padanya. Selepas membeli, jangan lupa untuk membaca manual produk untuk tip penjagaan dan arahan. Panduan ini akan memberitahu pengguna mengenai apa yang perlu dicari dalam memilih pengisar dapur terbaik.

1.Rekaan
Rekaan ialah faktor yang amat penting dalam memilih pengisar. Penampilan fizikal perkakas adalah penting bagi menarik perhatian pengguna. Rekaan yang kemas serta tahan lasak antara faktor yang dilihat oleh pengguna sebelum mengambil keputusan untuk membeli.

2.Kuasa dan Kelajuan
Kebanyakan orang mengharapkan bantuan pengisar kerana mudah menyiapkan apa-apa campuran yang dikehendaki. Oleh itu,  pengisar makanan harus mempunyai kuasa yang cukup untuk melakukan semua tugasan ini. Pengisar makanan perlu beroperasi sekurang-kurangnya 300 watt bagi memberi tekanan kerja yang baik terhadap bahan yang dikisar. Namun banyak pengisar yang terdapat kini menawarkan kelajuan yang berbeza-beza. Kebanyakannya memberi pilihan sehingga tiga peringkat iaitu perlahan, sederhana dan cepat.
3

3.Kawalan
Rekaan serba canggih tidak bermakna andai pengguna tidak tahu menggunakannya. Oleh itu panduan yang diberi ketika pembelian harus diteliti bagi memudahkan pengguna mengendalikannya bila-bila masa. Sebagai contoh, fungsi tolak butang yang sering diguna pakai memberikan pengguna lebih banyak kawalan kerana kelajuan boleh dialih dari satu kepada yang lain dengan hanya menekan tetapan baru yang dikehendaki.

4.Kapasiti
Keupayaan pengisar makanan juga perlu dipertimbangkan agar bersesuaian untuk sekeluarga. Keluarga besar perlu memilih pengisar yang boleh menampung jumlah makanan untuk keseluruhan. Pengguna mungkin menjimatkan wang apabila membeli unit yang lebih kecil dengan kapasiti yang serupa. Namun model yang lebih kecil memerlukan lebih masa untuk mengisar bahan yang banyak. Ini sekali gus mewujudkan pembaziran masa dan elektrik.

5.Bilah
Pengguna juga perlu melihat kepada bilah yang berada di dalam pengisar sama ada ia mudah dibersihkan mahu pun sebaliknya. Bilah keluli tahan karat sentiasa menjadi pilihan terbaik kerana ia tidak karat serta tahan lama.

Sumber :Majalah Impiana

Comments

Popular posts from this blog

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang dan Resepi Makanan Berpatang

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang . Ikan kembung - gatal Ikan cencaru - tajam Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan Ikan sardin - gatal Semua makanan dalam tin - tinggi garam, angin dan bisa Sayur kangkung - sejuk dan angin Timun - sejuk Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan Kacang tanah - angin Santan - sejuk dan angin . Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang. .-------. Ikan haruan makan 2 ekor saja seminggu Ikan selar Ikan gelama Ikan merah Daging Sayur sawi Sayur carrot Sayur brokoli Buah oren manis Kismis Kurma Madu Habbatussauda' Susu kambing Halia Bawang putih Lada hitam Ulam pegaga Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng. . Jenis masakan paling disyorkan ------- Sup Bakar Rebus . Jenis minuman disyorkan --------- Jus oren manis - bagus untuk luka Air mi...

Kenali Jenis-jenis Keju

Kenali Jenis -jenis Keju CHEDDAR CHEESE Keju cheddar paling mendapat tempat dalam kalangan pengguna dari seluruh dunia. Keju yang berasal dari British ini mempunyai rasa yang sedap manakala aromanya tidak terlalu tajam menjadikan sesuai untuk dihidangkan dengan apa saja jenis masakan termasuk hidangan kaserol, sup , inti sandwich dan salad.Keju ini mengandungi 48% lemak dengan tempoh pemeraman selama 9 -24 bulan. EMMENTHAL CHEESE Keju Emmenthal berasal dar Swiss keju keras yang sangat keras dan popular.Emmenthal mempunyai sifat yang berbeza berbanding keju yang lain kerana bentuknya unik jika dipotong dan kelihatan lubang-lubang yang terbentuk semasa proses pemeraman. Keju kegemaran ramai ini mempunyai rasa yang sangat lembut dan kaya dengan aroma yang menyelerakan. PARMESAN CHEESE Keju Parmesan merupakan salah satu keju jenis keras dari Bandar Parma, Itali.Keju ini berbentuk silinder dengan warna kuning muda. Teksturnya yang keras sesuai untuk dijadikan parutan keju. Aroman...

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita  Kebanyakkan wanita menyukai senaman 'pilate, dance, kickboxing, yoga dan sebagainya. Tahukah anda ada cara cara senaman yang betul mengikut bentuk badan wanita Mula -mula wanita haruslah mengetahui bentuk tubuh badannya. Terdapat beberapa jenis bentuk badan wanita antara pear, apple, hourglass atau bentuk atlet. Bentuk badan 'Pear'  Wanita yang memiliki tubuh berbentuk buah 'Pear' cenderung memiliki pinggul yang lebar dibandingkan dengan bahagian tubuh mereka. Bahagian pinggang wanita tampak indah jika seorang wanita berbentuk buah 'Pear' ini memakai gaun dengan cara yang betul. Apple  Bentuk tubuh apel yang indah. Hal ini juga disebut bentuk V atau badan segitiga terbalik. Wanita ini telah didefinisikan dengan baik. Namun, payudara cenderung lebih besar dari bagian pinggul. Hourglass atau jam pasir Anda memiliki bentuk tubuh jam pasir, anda beruntung! Tubuh anda terlihat mirip ...