Hari ini, ramai penggemar kopi yang menjadi lebih kreatif dan mempelbagai resipinya. Bukan sekadar bahan ringkas, bahkan sudah banyak yang berani menggunakan ramuan pelik dalam kopi.
"Saya suka minum kopi, tetapi sudah terlalu biasa membancuhnya dengan gula dan susu. Klise sangatlah. Macam mana nak buat kopi jadi lebih sedap?".
Siapa yang tidak sukakan kopi, memang rugi. Rasanya memang sedap dan kajian telah membuktikan ia dapat mengatasi rasa stres. Selama ini, kita hanya tahu membancuh kopi dengan dua cara asas. Kopi paling enak dicampurkan dengan gula mahupun susu pekat manis.
Hari ini, ramai penggemar kopi yang menjadi lebih kreatif dan mempelbagai resipinya. Bukan sekadar bahan ringkas, bahkan sudah banyak yang berani menggunakan ramuan pelik dalam kopi. Berikut 15 bahan pelik tapi benar yang boleh anda campurkan dengan kopi.
1. Kayu Manis
Didih air dan masukkan kayu manis. Biarkan mereneh sehingga terbit bau harum. kemudian masukkan 1-2 sudu serbuk kopi dan bancuhkan dengan sedikit gula. Tapis sebelum diminum.
2. Madu
Campurkan 2 sudu kecil serbuk kopi dengan sedikit 300ml air panas. Masukkan 2 sudu madu dan kacau sehingga larut. Mahu lebih terangkat, masukkan 3-4 sudu kecil krim putar dalam kopi anda.
3. Lemon
Ambil 1 biji lemon dan perahkan jusnya. Kemudian campirkan serbuk kopi dan gula secukupnya. Kacau rata dan sedia diminum.
4. Coklat
Cairkan 50gm coklat gelap dan campurkan bersama 2 sudu kecil serbuk kopi. Kemudian masukkan sedikit susu cair dan gula mengikut citarasa sendiri.
5. Daun Pudina
Campurkan air panas bersama gula dan serbuk kopi. Masukkan daun pudina, kemudian bolehlah diminum.
6. Daun Pandan
Sekadar untuk mengharumkan bau kopi, anda boleh gunakan air panas yang dimasak bersama daun pandan. Kemudian masukkan 1 sudu kecil kopi, 1 sudu kecil gula, sedikit krimer dan sebatikan. Sedia dihidang!
7. Garam
Ketika membancuh kopi, taburkan sedikit garam dalam kopi dan kacau sebati. Ia akan memberi rasa lemak pada kopi.
8. Arang
Penggemar kopi di Indonesia sangat menggilai kopi dengan arang. Mereka akan memasukkan arang yang dibakar ke dalam kopis sehingga ia menjadi sejuk, baharulah dikeluarkan. Kemudian kopi diminum dengan penuh nikmat.
9. Keju
Terdapat beberapa kawasan di Finland yang membuat kopi mereka seperti biasa dan kemudian dicampurkan dengan ketulan kecil keju. Ia umpama menggantikan krimer dan memberi rasa lemak pada kopi.
10. Telur Mentah
Di Sweeden, mereka mencampurkan telur mentah ketika membru kopi. Kemudian, serbuk kopi ini akan dibancuh dengan air panas dan gula seperti biasa.
11. Gula Perang
campurkan gula perang ke dalam bancuhan kopi anda. campurkan juga sedikit susu sejat penuh krim untuk rasa lebih sedap.
12. Pati Sirap
Ketika membancuh kopi O, anda boleh masukkan sedikit pati sirap di dalamnya untuk rasa kopi yang berbeza, but in a good way!
13. Mentega Kacang
Anda boleh campurkan 1 sudu kecil mentega kacang ketika membancuh kopi kosong dan perasakan dengan sedikit gula perang. anggaran untuk air panas adalah lebih kurang 200ml bersama 1 sudu kecil serbuk kopi dan 2 sudu kecil gula perang.
14. Mentega
Sama seperti mentega kacang, gunakan formula yang sama untuk membancuh kopi anda.
15. Bunga Cengkih
Untuk rasa kopi 'kaw' dan lebih menonjol, masukkan bunga cengkih yang ditumbuk halus ke dalam bancuhan kopi. Tidak perlu banyak, cukuplah sekadar 2 kuntum bunga cengkih untuk secawan kopi 200ml.
Siapa yang tidak sukakan kopi, memang rugi. Rasanya memang sedap dan kajian telah membuktikan ia dapat mengatasi rasa stres. Selama ini, kita hanya tahu membancuh kopi dengan dua cara asas. Kopi paling enak dicampurkan dengan gula mahupun susu pekat manis.
Hari ini, ramai penggemar kopi yang menjadi lebih kreatif dan mempelbagai resipinya. Bukan sekadar bahan ringkas, bahkan sudah banyak yang berani menggunakan ramuan pelik dalam kopi. Berikut 15 bahan pelik tapi benar yang boleh anda campurkan dengan kopi.
1. Kayu Manis
Didih air dan masukkan kayu manis. Biarkan mereneh sehingga terbit bau harum. kemudian masukkan 1-2 sudu serbuk kopi dan bancuhkan dengan sedikit gula. Tapis sebelum diminum.
2. Madu
Campurkan 2 sudu kecil serbuk kopi dengan sedikit 300ml air panas. Masukkan 2 sudu madu dan kacau sehingga larut. Mahu lebih terangkat, masukkan 3-4 sudu kecil krim putar dalam kopi anda.
3. Lemon
Ambil 1 biji lemon dan perahkan jusnya. Kemudian campirkan serbuk kopi dan gula secukupnya. Kacau rata dan sedia diminum.
4. Coklat
Cairkan 50gm coklat gelap dan campurkan bersama 2 sudu kecil serbuk kopi. Kemudian masukkan sedikit susu cair dan gula mengikut citarasa sendiri.
5. Daun Pudina
Campurkan air panas bersama gula dan serbuk kopi. Masukkan daun pudina, kemudian bolehlah diminum.
6. Daun Pandan
Sekadar untuk mengharumkan bau kopi, anda boleh gunakan air panas yang dimasak bersama daun pandan. Kemudian masukkan 1 sudu kecil kopi, 1 sudu kecil gula, sedikit krimer dan sebatikan. Sedia dihidang!
7. Garam
Ketika membancuh kopi, taburkan sedikit garam dalam kopi dan kacau sebati. Ia akan memberi rasa lemak pada kopi.
8. Arang
Penggemar kopi di Indonesia sangat menggilai kopi dengan arang. Mereka akan memasukkan arang yang dibakar ke dalam kopis sehingga ia menjadi sejuk, baharulah dikeluarkan. Kemudian kopi diminum dengan penuh nikmat.
9. Keju
Terdapat beberapa kawasan di Finland yang membuat kopi mereka seperti biasa dan kemudian dicampurkan dengan ketulan kecil keju. Ia umpama menggantikan krimer dan memberi rasa lemak pada kopi.
10. Telur Mentah
Di Sweeden, mereka mencampurkan telur mentah ketika membru kopi. Kemudian, serbuk kopi ini akan dibancuh dengan air panas dan gula seperti biasa.
11. Gula Perang
campurkan gula perang ke dalam bancuhan kopi anda. campurkan juga sedikit susu sejat penuh krim untuk rasa lebih sedap.
12. Pati Sirap
Ketika membancuh kopi O, anda boleh masukkan sedikit pati sirap di dalamnya untuk rasa kopi yang berbeza, but in a good way!
13. Mentega Kacang
Anda boleh campurkan 1 sudu kecil mentega kacang ketika membancuh kopi kosong dan perasakan dengan sedikit gula perang. anggaran untuk air panas adalah lebih kurang 200ml bersama 1 sudu kecil serbuk kopi dan 2 sudu kecil gula perang.
14. Mentega
Sama seperti mentega kacang, gunakan formula yang sama untuk membancuh kopi anda.
15. Bunga Cengkih
Untuk rasa kopi 'kaw' dan lebih menonjol, masukkan bunga cengkih yang ditumbuk halus ke dalam bancuhan kopi. Tidak perlu banyak, cukuplah sekadar 2 kuntum bunga cengkih untuk secawan kopi 200ml.
Sumber :Majalah Rapi
Comments
Post a Comment