Skip to main content
Raih Bahagia Dalam Perkawinan

Apa itu bahagia? Kalau diajukan soalan ini kepada sesiapa sahaja pasti bermacam-macam jawapan dapat didengar. Namun yang pasti setiap orang menginginkan hidup bahagia bersama pasangan masing-masing.

Kebahagiaan itu tidak akan datang bergolek tanpa usaha. Pilihan di tangan anda sendiri sama ada untuk merasa bahagia atau sebaliknya. Berikut beberapa panduan untuk anda dan pasangan agar rumahtangga kembali bahagia.

·         Tunjukkan kepada pasangan jika anda sedang bersedih, risau atau kecewa. Jangan memendam seorang diri kerana ia hanya akan merosakkan perasaan dan seterusnya menjejaskan hubungan.

·         Jadikan pasangan sebagi orang kepercayaan anda. Jangan mudah menceritakan rahsianya kepada orang lain.

·         Maklumkan kepada pasangan tentang jadual kerja mahupun perjalanan anda. Ini penting agar pasangan tidak rasa tertipu dan boleh merancang aktiviti keluarga dengan lebih teratur.

·         Sentiasa menghormati dan menjaga hak privasi pasangan. Walaupun sudah lama berkahwin, setiap orang tetap punya hak atau privasi sendiri. Mungkin ada ketika pasangan mahu bersendirian. Hormatilah hak tersebut.

·         Usah diungkit kisah lalu apatah lagi yang negative. Apa pun, segala yang sudah terjadi telah selesai!

·         Sentiasa bergurau senda dan saling menggoda pasangan bagi menyemarakkan perasaan cinta dan kasih.

·         Sentiasa berbincang soal kewangan bersama pasangan. Jangan bebankan masalah kewangan hanya kepada pasangan. Jika anda juga bekerja, apa salahnya saling membantu.

·         Jangan menghina atau mengherdik pasangan di depan khalayak ramai. Pasangan anda perlu dihormati. Hinaan dan cacian hanya akan menjatuhkan maruah anda secara tidak sedar.

·         Tatap mata pasnagan saat anda berbicara dengannya. Ini adalah sebagai tanda anda memberi perhatian dengan setiap bicaranya. Ia juga tanda kejujuran. 

Sumber :-
http://nona.karangkraf.com/mobile/personaliti/galeri/raih-bahagia-dalam-perkahwinan-1.284429

Comments

Popular posts from this blog

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang dan Resepi Makanan Berpatang

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang . Ikan kembung - gatal Ikan cencaru - tajam Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan Ikan sardin - gatal Semua makanan dalam tin - tinggi garam, angin dan bisa Sayur kangkung - sejuk dan angin Timun - sejuk Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan Kacang tanah - angin Santan - sejuk dan angin . Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang. .-------. Ikan haruan makan 2 ekor saja seminggu Ikan selar Ikan gelama Ikan merah Daging Sayur sawi Sayur carrot Sayur brokoli Buah oren manis Kismis Kurma Madu Habbatussauda' Susu kambing Halia Bawang putih Lada hitam Ulam pegaga Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng. . Jenis masakan paling disyorkan ------- Sup Bakar Rebus . Jenis minuman disyorkan --------- Jus oren manis - bagus untuk luka Air mi

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita  Kebanyakkan wanita menyukai senaman 'pilate, dance, kickboxing, yoga dan sebagainya. Tahukah anda ada cara cara senaman yang betul mengikut bentuk badan wanita Mula -mula wanita haruslah mengetahui bentuk tubuh badannya. Terdapat beberapa jenis bentuk badan wanita antara pear, apple, hourglass atau bentuk atlet. Bentuk badan 'Pear'  Wanita yang memiliki tubuh berbentuk buah 'Pear' cenderung memiliki pinggul yang lebar dibandingkan dengan bahagian tubuh mereka. Bahagian pinggang wanita tampak indah jika seorang wanita berbentuk buah 'Pear' ini memakai gaun dengan cara yang betul. Apple  Bentuk tubuh apel yang indah. Hal ini juga disebut bentuk V atau badan segitiga terbalik. Wanita ini telah didefinisikan dengan baik. Namun, payudara cenderung lebih besar dari bagian pinggul. Hourglass atau jam pasir Anda memiliki bentuk tubuh jam pasir, anda beruntung! Tubuh anda terlihat mirip

Kenali Jenis-jenis Keju

Kenali Jenis -jenis Keju CHEDDAR CHEESE Keju cheddar paling mendapat tempat dalam kalangan pengguna dari seluruh dunia. Keju yang berasal dari British ini mempunyai rasa yang sedap manakala aromanya tidak terlalu tajam menjadikan sesuai untuk dihidangkan dengan apa saja jenis masakan termasuk hidangan kaserol, sup , inti sandwich dan salad.Keju ini mengandungi 48% lemak dengan tempoh pemeraman selama 9 -24 bulan. EMMENTHAL CHEESE Keju Emmenthal berasal dar Swiss keju keras yang sangat keras dan popular.Emmenthal mempunyai sifat yang berbeza berbanding keju yang lain kerana bentuknya unik jika dipotong dan kelihatan lubang-lubang yang terbentuk semasa proses pemeraman. Keju kegemaran ramai ini mempunyai rasa yang sangat lembut dan kaya dengan aroma yang menyelerakan. PARMESAN CHEESE Keju Parmesan merupakan salah satu keju jenis keras dari Bandar Parma, Itali.Keju ini berbentuk silinder dengan warna kuning muda. Teksturnya yang keras sesuai untuk dijadikan parutan keju. Aroman