Kenali Jenis -jenis Keju
CHEDDAR CHEESE
Keju cheddar paling mendapat tempat dalam kalangan pengguna dari seluruh dunia. Keju yang berasal dari British ini mempunyai rasa yang sedap manakala aromanya tidak terlalu tajam menjadikan sesuai untuk dihidangkan dengan apa saja jenis masakan termasuk hidangan kaserol, sup , inti sandwich dan salad.Keju ini mengandungi 48% lemak dengan tempoh pemeraman selama 9 -24 bulan.
EMMENTHAL CHEESE
Keju Emmenthal berasal dar Swiss keju keras yang sangat keras dan popular.Emmenthal mempunyai sifat yang berbeza berbanding keju yang lain kerana bentuknya unik jika dipotong dan kelihatan lubang-lubang yang terbentuk semasa proses pemeraman.
Keju kegemaran ramai ini mempunyai rasa yang sangat lembut dan kaya dengan aroma yang menyelerakan.
PARMESAN CHEESE
Keju Parmesan merupakan salah satu keju jenis keras dari Bandar Parma, Itali.Keju ini berbentuk silinder dengan warna kuning muda. Teksturnya yang keras sesuai untuk dijadikan parutan keju. Aromanya cukup tajam kerana proses pemerapan yang sangat lama, antara 14 bulan hingga 4 tahun.Parutan keju Parmesan sangat sesuai untuk dijadikan taburan pizza, sup atau pun olahan pelbagai jenis pasta.Keju Parmesan mengandungi lemak sekitar 61%
EDAM CHEESE
Salah satu keju yang terkenal ialah keju Edam yang berasal dari Belanda. Teksturnya keras bersama aroma yang seakan kacang dengan kandungan lemak sekitar 40% .Edam berbeza dengan keju yang lain kerana keju ini sentiasa kemas dibungkusmemggunakan lapisan lilin berwarna merah.
MOZZARELLA CHEESE
Keju Mozzarella merupakan keju Italy yang asli menggunakan susu kerbau liar.Keju lembut ini mengandungi lemak antara 40 -50% dan amat spesifik sifatnya.Mozzarella akan mencaii ketika dibakar dan sangat sesuai untuk dijadikan topping pizza ataupun fritata.
RICOTTA CHEESE
Keju Ricotta berasal dari Itali.Keju yang lembut ini diperbuat daripada susu lembu yang mempunyai tekstur yanh sangat rapuh. Kandungan lemak di dalamnya sangat tinggi hingga mencapai 65%. Kombinasi rasa yang lemak masin dan lazat bersama aroma yang harum menjadikan keju ini sangat sesuai dipadukan dengan pelbagai jenis masakan pasta Itali seperti lasagna dan spaghetti...
CHEDDAR CHEESE
Keju cheddar paling mendapat tempat dalam kalangan pengguna dari seluruh dunia. Keju yang berasal dari British ini mempunyai rasa yang sedap manakala aromanya tidak terlalu tajam menjadikan sesuai untuk dihidangkan dengan apa saja jenis masakan termasuk hidangan kaserol, sup , inti sandwich dan salad.Keju ini mengandungi 48% lemak dengan tempoh pemeraman selama 9 -24 bulan.
EMMENTHAL CHEESE
Keju Emmenthal berasal dar Swiss keju keras yang sangat keras dan popular.Emmenthal mempunyai sifat yang berbeza berbanding keju yang lain kerana bentuknya unik jika dipotong dan kelihatan lubang-lubang yang terbentuk semasa proses pemeraman.
Keju kegemaran ramai ini mempunyai rasa yang sangat lembut dan kaya dengan aroma yang menyelerakan.
PARMESAN CHEESE
Keju Parmesan merupakan salah satu keju jenis keras dari Bandar Parma, Itali.Keju ini berbentuk silinder dengan warna kuning muda. Teksturnya yang keras sesuai untuk dijadikan parutan keju. Aromanya cukup tajam kerana proses pemerapan yang sangat lama, antara 14 bulan hingga 4 tahun.Parutan keju Parmesan sangat sesuai untuk dijadikan taburan pizza, sup atau pun olahan pelbagai jenis pasta.Keju Parmesan mengandungi lemak sekitar 61%
EDAM CHEESE
Salah satu keju yang terkenal ialah keju Edam yang berasal dari Belanda. Teksturnya keras bersama aroma yang seakan kacang dengan kandungan lemak sekitar 40% .Edam berbeza dengan keju yang lain kerana keju ini sentiasa kemas dibungkusmemggunakan lapisan lilin berwarna merah.
MOZZARELLA CHEESE
Keju Mozzarella merupakan keju Italy yang asli menggunakan susu kerbau liar.Keju lembut ini mengandungi lemak antara 40 -50% dan amat spesifik sifatnya.Mozzarella akan mencaii ketika dibakar dan sangat sesuai untuk dijadikan topping pizza ataupun fritata.
RICOTTA CHEESE
Keju Ricotta berasal dari Itali.Keju yang lembut ini diperbuat daripada susu lembu yang mempunyai tekstur yanh sangat rapuh. Kandungan lemak di dalamnya sangat tinggi hingga mencapai 65%. Kombinasi rasa yang lemak masin dan lazat bersama aroma yang harum menjadikan keju ini sangat sesuai dipadukan dengan pelbagai jenis masakan pasta Itali seperti lasagna dan spaghetti...
Comments
Post a Comment