Skip to main content

Diabetes jejas kesihatan gusi

Diabetes jejas kesihatan gusi
Ini kerana badan tidak mampu melawan bakteria yang akhirnya menyebabkan jangkitan dan menjadikan gigi berlubang. Gangguan kesihatan gigi ini dikenali sebagai penyakit gusi atau periodontal. Penyakit ini adalah jangkitan bakteria kronik yang melibatkan gusi dan tulang yang menyokong gigi.

Lazimnya ia terjadi disebabkan bakteria di dalam plak iaitu selaput gigi yang melekit dan tidak berwarna. Jika tidak dibersihkan menggunakan berus gigi dan flos setiap hari, plak boleh bertambah dan menjadi keras untuk membentuk tartar.

Bakteria ini juga akan menjangkiti tisu gusi dan tulang yang menyokong gigi. Jika proses ini berterusan, gigi menjadi semakin longgar. Ini akan membenarkan lebih banyak bakteria terkumpul. Tanpa disedari penyakit ini dialami ramai pesakit diabetes. Mereka yang tidak mampu mengawal glukosa dengan baik turut berpeluang terkena risiko penyakit ini.

Gejala seperti mulut dan lidah terasa terbakar, mulut kering, radang gusi atau gingivitis, plak dan jangkitan kulat antara simptom yang dialami pesakit diabetes. Mereka yang mengidap diabetes juga disarankan agar melakukan pemeriksaan gigi setiap tiga atau enam bulan sekali.

Tip penjagaan kebersihan gigi boleh dilakukan seperti berikut.

·         Pembersihan secara profesional oleh doktor gigi adalah satu-satunya cara untuk menanggalkan plak yang telah mengeras dan menjadi tartar.
·         Jika keadaan sudah teruk,prosedur membersihkan akar gigi boleh dibuat untuk mengelakkan plak dari melekat pada permukaan.
·         Gunakan ubat kumur mulut antibakteria dua kali sehari selepas memberus gigi. Kumur untuk 30 saat dan bilas dengan air selepas berkumuh.
·         Di peringkat awal, penyakit gusi boleh dirawat dengan memberus gigi dan penggunaan flos dengan betul.


Klik DISINI untuk mendapatkan Set Shaklee Merawat Diabetes

http://lovemymama1.blogspot.my/2016/03/suplement-shaklee-merawat-diabetes.html?m=1


Comments

Popular posts from this blog

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang dan Resepi Makanan Berpatang

Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang . Ikan kembung - gatal Ikan cencaru - tajam Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan Ikan sardin - gatal Semua makanan dalam tin - tinggi garam, angin dan bisa Sayur kangkung - sejuk dan angin Timun - sejuk Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan Kacang tanah - angin Santan - sejuk dan angin . Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang. .-------. Ikan haruan makan 2 ekor saja seminggu Ikan selar Ikan gelama Ikan merah Daging Sayur sawi Sayur carrot Sayur brokoli Buah oren manis Kismis Kurma Madu Habbatussauda' Susu kambing Halia Bawang putih Lada hitam Ulam pegaga Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng. . Jenis masakan paling disyorkan ------- Sup Bakar Rebus . Jenis minuman disyorkan --------- Jus oren manis - bagus untuk luka Air mi

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita

Senaman Yang Sesuai Mengikut Bentuk Tubuh Wanita  Kebanyakkan wanita menyukai senaman 'pilate, dance, kickboxing, yoga dan sebagainya. Tahukah anda ada cara cara senaman yang betul mengikut bentuk badan wanita Mula -mula wanita haruslah mengetahui bentuk tubuh badannya. Terdapat beberapa jenis bentuk badan wanita antara pear, apple, hourglass atau bentuk atlet. Bentuk badan 'Pear'  Wanita yang memiliki tubuh berbentuk buah 'Pear' cenderung memiliki pinggul yang lebar dibandingkan dengan bahagian tubuh mereka. Bahagian pinggang wanita tampak indah jika seorang wanita berbentuk buah 'Pear' ini memakai gaun dengan cara yang betul. Apple  Bentuk tubuh apel yang indah. Hal ini juga disebut bentuk V atau badan segitiga terbalik. Wanita ini telah didefinisikan dengan baik. Namun, payudara cenderung lebih besar dari bagian pinggul. Hourglass atau jam pasir Anda memiliki bentuk tubuh jam pasir, anda beruntung! Tubuh anda terlihat mirip

Kenali Jenis-jenis Keju

Kenali Jenis -jenis Keju CHEDDAR CHEESE Keju cheddar paling mendapat tempat dalam kalangan pengguna dari seluruh dunia. Keju yang berasal dari British ini mempunyai rasa yang sedap manakala aromanya tidak terlalu tajam menjadikan sesuai untuk dihidangkan dengan apa saja jenis masakan termasuk hidangan kaserol, sup , inti sandwich dan salad.Keju ini mengandungi 48% lemak dengan tempoh pemeraman selama 9 -24 bulan. EMMENTHAL CHEESE Keju Emmenthal berasal dar Swiss keju keras yang sangat keras dan popular.Emmenthal mempunyai sifat yang berbeza berbanding keju yang lain kerana bentuknya unik jika dipotong dan kelihatan lubang-lubang yang terbentuk semasa proses pemeraman. Keju kegemaran ramai ini mempunyai rasa yang sangat lembut dan kaya dengan aroma yang menyelerakan. PARMESAN CHEESE Keju Parmesan merupakan salah satu keju jenis keras dari Bandar Parma, Itali.Keju ini berbentuk silinder dengan warna kuning muda. Teksturnya yang keras sesuai untuk dijadikan parutan keju. Aroman